Vakantiehuizen & vakantieappartementen in Drenthe

Drenthe is de meest dunbevolkte provincie van Nederland. Huur een van onze 188 vakantiehuizen en vakantiewoningen in Drenthe en ontdek naast de rust de hunebedden! Wandel over de veengronden, geniet van de heidegebieden en vergeet geen dagje Assen te plannen.

Vakantiehuizen & vakantieappartementen in Drenthe huren: al vanaf €48 per overnachting

RoutebeschrijvingHoe kom ik naar Drenthe?

De twee landschappen van Drenthe


Je kunt Drenthe met recht 'het platteland' noemen, het is namelijk de vlakste provincie van de Lage Landen. Een groot deel van de provincie ligt op zandgronden, in deze gebieden vind je bomen, heide en landbouw. Andere gebieden zijn veengebieden, waar vroeger turf werd gewonnen. Hier zijn kanalen gegraven waar overheen gevaren kan worden. Genoeg te ontdekken in deze provincie.

Weer & klimaatHoe is het weer in Drenthe?

Gematigd klimaat met zo nu en dan zon


Drenthe heeft een gematigd klimaat, wel kun je vaak regen verwachten. In de provincie valt zelfs in de droogste maanden vaak toch regen. Sneeuwen doet het vrij zelden in de provincie, in de winter kun je af en toe geluk hebben. De zon breekt in het voorjaar en de zomer regelmatig door, zodat je kunt genieten van de rust in de tuin van je vakantiewoning in Drenthe.

BezienswaardighedenWelke bezienswaardigheden zijn er in Drenthe?

Het eigen sterrenstelsel van Drenthe


Drenthe is een paradijs voor de wandelaar en geschiedenisliefhebber. De meest bekende bezienswaardigheden zijn natuurlijk de hunebedden. Deze historische bouwsels laten ons nog steeds voor raadsels staan. Ze zijn duizenden jaren oud en dienden destijds meestal als graven of monument voor de overledenen.

Je kunt heerlijke wandelingen maken in het Nationaal Park Drentsche Aa, genoemd naar de beek Aa die grotendeels door Drenthe loopt. Wandel over het vlakke, groene landschap dat de afgelopen 150 jaar amper door mensen is beïnvloed. Vooral als de heide in bloei staat een prachtig gezicht.

Zet Kamp Westerbork vooral op je lijst. Dit oude concentratiekamp vertelt de verhalen uit de Tweede Wereldoorlog die niet vergeten mogen worden. Indrukwekkend voor jong en oud. Meer geschiedenis vind je bij de Radiotelescoop Dwingeloo, waar nieuwe sterrenstelsels mee werden ontdekt. Ook mag Kasteel Coevorden niet ontbreken, dit historische kasteel is een interessant uitje voor jong en oud.

Kunst en cultuurWat moet je in Drenthe gezien hebben?

Van de prehistorie naar woeste reuzen


Het Drents Museum is het bekendste museum van Drenthe. Het museum bevindt zich in een oud klooster in Assen, maar is niet alleen vanwege de bouw interessant om te bezoeken. In de collectie heeft het Drents Museum verschillende objecten uit de prehistorie, je kunt er veenlijken zoals Het meisje van Ype bewonderen. Met de vaste collectie wordt je teruggeworpen naar tijden die we allang vergeten lijken te zijn. Ook zijn er verschillende wisselende tentoonstellingen met moderne(re) kunst.

Vanuit je vakantiehuis in Drenthe rijd je makkelijk naar het Ellert en Brammertmuseum in Schoonoord. Dat is niet zomaar een museum: dit openluchtmuseum is volledig gewijd aan de reuzen die ooit in Drenthe zouden hebben gewoond. De twee reuzen woonden 400 jaar geleden in dit gebied, Ellert en Brammert heetten ze. Een andere aanrader met kinderen, er worden regelmatig voorleessessies over de geschiedenis van deze reuzen georganiseerd.

Eten & drinkenWaar kan ik in Drenthe eten?

Kniepertjes en krentjebrij


Drenthe was vroeger de armste provincie van Nederland. Toch kun je hier de lekkerste streekgerelateerde producten en gerechten krijgen. Je kunt in je huisje in Drenthe natuurlijk zelf aan de slag met Drentse aardappelen - die hebben meer zetmeel - of heerlijk uit eten. Wat je sowieso moet proeven? De Drentse Turf, een zware kruidkeek. Maar ook de krentjebrij. Smaakt een stuk beter dan het klinkt.

Wil je copieus dineren buiten je vakantiehuis in Drenthe, ga dan op zoek naar een restaurant waar je het heidelam kunt proberen. Dit schapenras is het oudste schapenras op het Europese vasteland en wordt in Drenthe gehouden én gegeten. Je kunt dit schaap onder andere eten in het plaatsje Taarlo.

Natuurlijk moet er iets zoets bij de koffie. De Drentse kniepertjes zijn in december opengevouwen, in januari juist opgerold. Ze worden naar de traditie in deze maanden gegeten. Met een flinke dot slagroom doen ze 't de rest van het jaar goed naast een warme drank.

Uitstapjes met kinderenWat kan ik met kinderen in Drenthe beleven?

Wilde dieren en vieze handen


Op vakantie met kleine ontdekkers? Veenhuizen is de plek waar kinderen alles ontdekken over vroeger. Het Gevangenismuseum laat ze zien hoe het is om in de gevangenis te zitten - zowel vroeger als nu. Ook kunnen kinderen ontdekken hoe energie werd opgewekt door middel van turf stoken - typisch Drents - en hoe het bijzondere landschap er vroeger uitzag.

Neem ze vanuit je vakantiewoning in Drenthe mee naar een plek waar ze nog meer kunnen ontdekken; de dierentuin! In Emmen kunnen kinderen alles te weten komen over giraffen, olifanten, leeuwen en beren. Nog niet klaar met de natuur? In het Veenpark vlakbij Emmen leer je alles over de bijzondere grond in Drenthe. In dit openluchtmuseum vind je meerdere oude nederzettingen.

Bezienswaardigheden en activiteitenWat moet je in Drenthe gedaan hebben?

Van nul tot nu in één provincie


Eén ding moge duidelijk zijn, Drenthe huisvest zonder meer heel veel geschiedenis. Van de prehistorie tot de ijstijd en van de Tweede Wereldoorlog tot hedendaagse objecten. Het bekendste zijn natuurlijk de hunebedden die je door heel de provincie vindt. Deze 52 graven vind je op verschillende plekken. Combineer een bezoek vanuit je vakantiehuis in Drenthe aan de hunebedden met een wandeling aan het Nationaal Park Drentsche Aa. Al deze prachtige landschappen maken het ideaal om met je hond op vakantie in Drenthe te gaan. Heb je naast die lange wandelingen zin in een frisse duik? Boek dan een vakantiewoning met zwembad in Drenthe, zodat je even lekker bij kan komen.

Assen, de hoofdstad van de provincie, leent zich perfect voor als je even de drukte op wil zoeken. Klaar met de rust in je vakantiewoning in Drenthe? Winkel in Assen, drink een borrel op het terras of in één van de cafés en eet natuurlijk heerlijk Drents heidelam als avondmaaltijd.

Kamp Westerbork is het herinneringsmuseum waar het verhaal van Kamp Westerbork wordt verteld. Het kamp was in de Tweede Wereldoorlog een doorgangskamp. Hier kwamen ruim 102.000 Joden en 245 Roma terecht die vervolgens per trein naar andere kampen werden gebracht. Er worden vooral persoonlijke verhalen uit deze donkere periode verteld in het museum.

Wist je dit al?

Wist je dit al?
  • De jongen die 'niet voor bruine bonen bad' Bartje heet en uit Drenthe komt? De Drentse schrijver Anne de Vries schreef zijn verhaal op.
  • In Drenthe vind je 52 hunebedden.
  • Met de radiotelescoop in Dwingeloo werden twee sterrenstelsels ontdekt, ze hebben de namen Dwingeloo 1 en Dwingeloo 2 gekregen.