Vakantiehuizen & vakantieappartementen in Schotland

Het mystieke Schotland is in het echt nog veel mooier dan je van tevoren kunt bedenken. Echte avonturiers trekken maar al te graag door de Schotse Hooglanden en ontdekken de schatten van het land vanuit een van de 68 vakantiehuizen en vakantiewoningen in Schotland.

Vakantiehuizen & vakantieappartementen in Schotland huren: al vanaf €43 per overnachting

Meer regio's voor jouw vakantie in Schotland

 1. Argyll and Bute
  • Oban
 2. Eastern Scotland
  • Edinburgh,
  • Lochearnhead,
  • Jedburgh & Kelso
 3. Highlands and Islands
  • Comrie,
  • Argyll and Bute,
  • Killin
 4. South Western Scotland

RoutebeschrijvingHoe kom ik naar Schotland?

Begin je vakantie op de boot of in het vliegtuig


Schotland ligt helemaal in het noorden van het eiland Groot-Brittannië en is onderdeel van het Verenigd Koninkrijk. De hoofdstad is Edinburgh. Je kunt je vakantiehuis in Schotland het snelst bereiken met het vliegtuig en het openbaar vervoer of een huurauto. Vanuit Nederland varen er veerboten naar het Engelse Newcastle. Het is dan nog ongeveer 2,5 uur rijden naar Edinburgh.

Weer & klimaatHoe is het weer in Schotland?

Door wind en regen op vakantie


Door het bergachtige landschap en de ligging aan de Atlantische Oceaan zie je veel klimaatverschillen in Schotland. Het klimaat in de lagere gebieden in het zuiden is vergelijkbaar met dat in Nederland. In de Schotse Hooglanden kan het het hele jaar door flink regenen en waaien. En tussen Aberdeen en Edinburgh is het juist weer een stuk droger. In de hogere gebieden in Schotland valt in de winter volop sneeuw.

BezienswaardighedenWelke bezienswaardigheden zijn er in Schotland?

Op jacht naar het monster van Loch Ness


Naar Schotland ga je vooral voor de natuur. De hooglanden en de eilanden zijn de gebieden waar de meeste mensen naartoe trekken. Alles is hier dan ook adembenemend mooi. De bekendste plek in Schotland is ongetwijfeld Loch Ness. Dit meer is wereldberoemd geworden vanwege de legende van 'Nessie', het monster van Loch Ness. Het is niet het enige meer in het land waar mensen graag naartoe gaan. Loch Lomond in het Trossachs National Park biedt spectaculaire uitzichten over de omgeving. Als je je vakantiehuis in Schotland in de buurt van Killin of Lochearnhead boekt, kun je er zo naartoe om boottochten te maken of te wandelen.

Ben Nevis is het hoogste punt van heel het Verenigd Koninkrijk. Op dit punt ligt het hele jaar door sneeuw. Vanaf hier is het uitzicht over de Schotse Hooglanden echt waanzinnig mooi. Net als de vallei Glen Coe, waar filmopnames zijn gemaakt voor onder andere James Bond en Harry Potter.

Kunst en cultuurWat moet je in Schotland gezien hebben?

Sporten in een authentieke kilt


De Schotse cultuur is tot op de dag van vandaag heel levendig. Door hun eeuwenlange strijd tegen de Engelsen zijn de Schotten erg trots op hun cultuur en tradities. En dat zie je terug in het dagelijks leven. Met name in de steden zul je al snel een doedelzakspeler in traditionele kilt op straat zien optreden. Deze Schotse muziek hoor je overal en zelfs bij de kleinste evenementen staan er doedelzakspelers klaar met hun Highland Pipes of andere doedelzakken. De mannen spelen daarbij altijd in kilt. De kilt gaf vroeger aan bij welke clan ze hoorden. Hoorde je niet bij een clan? Dan kreeg je een kilt te dragen met een standaard patroon.

De Highland Games zijn van oudsher clanspelen waarbij clans door middel van sport het met elkaar opemen. Nog altijd worden er heel wat Highland Games georganiseerd. In kilt doen mannen (en nu ook vrouwen) mee aan activiteiten als paalwerpen, kogelstoten en gewichtwerpen. Er is ook een prijs voor de beste doedelzakspeler en er wordt traditioneel gedanst.

Eten & drinkenWaar kan ik in Schotland eten?

Durf jij een portie haggis aan?


Het meest typische Schotse gerecht is zonder twijfel haggis. Het is er ook direct een waar je misschien een beetje aan moet wennen. Van oorsprong wordt haggis gemaakt van een gekookte schapenmaag, die gevuld wordt met vermalen ingewanden, ui, kruiden en bouillon. De schapenmaag wordt nu vaak wel vervangen door iets anders. Niet helemaal jouw ding? Gelukkig valt er nog veel meer te proberen, zoals cullen skink. Dit is een soep dat gemaakt wordt van schelvis met aardappelen en uien. Als toetje staat vaak cranachan op het menu, dat als ingrediënten honing, whisky, fruit en slagroom bevat.

En nu we het toch over whisky hebben: de Schotse whisky is een beleving op zich. Er zijn zo veel verschillende soorten en smaken. Leuk om eens een distilleerderij te bezoeken en daarna een kleine whisyproeverij te houden in je vakantiehuis in Schotland.

Uitstapjes met kinderenWat kan ik met kinderen in Schotland beleven?

Op avontuur met de kinderen in Schotland


Of een vakantiewoning in Schotland boeken een slim idee is met kinderen? Nou en of! Zeker als ze van avontuur houden. Wist je dat het zelfs mogelijk is om op strandvakantie naar Schotland te gaan? Met name aan de westkust zijn er wat mooie zandstranden te vinden, waaronder Big Sand Beach bij Gairloch. Grote kans dat kinderen zich ook prima gaan vermaken bij een van de vele kastelen die in Schotland staan. Er zijn er meer dan 3.000 te vinden in het land. Een van de leukste om te bezoeken voor kinderen is Stirling Castle, waar nog veel kanonnen te bekijken zijn.

Bezienswaardigheden en activiteitenWat moet je in Schotland gedaan hebben?

Historische steden en ruige eilanden


Hoofdstad Edinburgh ligt in Oost-Schotland en is een prachtige historische stad om te bezoeken. Vooral 'Old Town' barst van de bezienswaardigheden. Het Edinburgh Castle is vanuit veel hoeken van de stad te zien en indrukwekkend om vanbinnen te bekijken. Het ligt aan de Royal Mile, een geplaveide straat die voert van het kasteel tot aan het koninklijke paleis Holyrood Palace. Onderweg kun je je vergapen aan de vele historische gebouwen.

De Isle of Sky is een flink eiland in het noordwesten van het land en wordt vaak genoemd als een van de mooiste natuurgebieden in Europa. Je vindt hier van alles: ruige bergtoppen, groene valleien, meren, stranden en bijzondere kastelen.

Ga je op vakantie met de hond naar Schotland en is de natuur in de Schotse Hooglanden net wat te ruig? Kijk dan eens naar het gebied Argyll and Bute om een vakantiewoning in Schotland te regelen. Dit ligt in het westen en is wat vlakker dan andere delen in het land. Een heerlijk gebied om lange wandel- of fietstochten te maken.

Wist je dit al?

Wist je dit al?
 • In Schotland worden drie talen gesproken: Schots, Engels en Schots-Gaelisch. Dat laatste is niet te vergelijken met Engels
 • Het nationale dier van Schotland is een eenhoorn
 • Schotland heeft 790 eilanden, maar de meeste daarvan zijn onbewoond