Kleurrijke bollenvelden, uitwaaien in de duinen, wandelen door de bossen of liever een dagje naar Amsterdam? Vanuit een van de 1.205 vakantiehuizen en vakantiewoningen in Noord-Holland kan het allemaal. Ontdek dit veelzijdige deel van Nederland op je gemak vanuit je vakantiehuis!

Vakantiehuizen & vakantieappartementen in Noord-Holland huren: al vanaf €29 per overnachting

Meer regio's voor jouw vakantie in Noord-Holland

 1. Texel
  • De Koog,
  • De Cocksdorp,
  • Den Burg
 2. Egmond aan Zee
  • Castricum,
  • Egmond aan den Hoef,
  • Egmond-Binnen
 3. Callantsoog
  • Groote Keeten
 4. Bergen
  • Bergen aan Zee,
  • Schoorl,
  • Groet,
  • Camperduin
 5. Julianadorp aan Zee
 6. Aalsmeer
 7. Waterland
  • Uitdam,
  • Edam-Volendam
 8. Alkmaar & omgeving
  • Alkmaar,
  • Wijk aan Zee,
  • Heiloo,
  • Uitgeest,
  • Oudkarspel
 9. Kop van Noord-Holland
  • Den Helder,
  • Sint Maartenszee,
  • Sint Maarten,
  • Schagen,
  • Petten aan Zee
 10. Zuid-Kennemerland
  • Zandvoort
 11. West-Graftdijk

RoutebeschrijvingHoe kom ik naar Noord Holland?

Spot het veelzijdige Noord-Holland vanuit de trein


Noord-Holland is een enorm veelzijdige provincie. Je vindt er een lange kustlijn, veel vissersdorpen maar ook prachtige natuurgebieden, bos, polder, grote en kleinere steden. Wanneer je vanuit Hilversum de trein naar Den Helder of Zandvoort neemt (met een overstap op Amsterdam) zie je al snel hoeveel er te zien is.

Weer & klimaatHoe is het weer in Noord-Holland?

Aangename zonnige dagen in Noord-Holland


Noord-Holland ligt grotendeels aan zee en heeft een gematigd zeeklimaat. Wanneer de zon schijnt is het al snel aangenaam. Wel kun je met enige regelmaat een bui verwachten. In de zomer is het vaak lange perioden droog. In de lente en herfst kun je dagen achtereen regen of buien verwachten. Sneeuw ligt er nog zelden in Noord-Holland.

BezienswaardighedenWelke bezienswaardigheden zijn er in Noord-Holland?

Veel te zien in Noord-Holland


Natuurlijk zijn de stranden niet te missen. Neem een duik of duik op één van de vele terrassen. Dat laatste kan in Volendam of Zaandam, maar vergeet vooral Alkmaar, Haarlem, Hoorn of Den Helder niet. Heerlijke plekken om een vakantiewoning in Noord Holland te huren.

In de lente mag je de bollenvelden niet missen. De velden van de bloemenkwekers veranderen voor een paar weken in de meest kleurrijke stukken land. Je kunt ze van een afstandje bekijken en natuurlijk fotograferen. Ook de Zaanse Schans is een absolute must-see vanuit je vakantiehuis in Noord-Holland. De historische houten huizen zijn nog bewoond, je kunt wel door deze bijzondere buurt wandelen.

Vanuit je vakantiewoning in Noord-Holland is een citytrip naar Amsterdam een goede optie. Neem de trein of bus en verken de hoofdstad van Nederland op je gemak. De stad is groot, bezienswaardigheden zijn echter goed te belopen. Begin op het prachtige centraal station, loop over De Dam, wandel over de grachten en door de kromme straatjes op de Wallen en ga natuurlijk op de foto met de Nachtwacht op het Rembrandtplein.

Kunst en cultuurWat moet je in Noord-Holland gezien hebben?

Een grote keuze aan musea


Wie Noord-Holland bezoekt, moet in Amsterdam natuurlijk naar het Rijksmuseum, Stedelijk of Van Gogh Museum. Voeg het Teylersmuseum (Haarlem), Zuiderzeemuseum (Enkhuizen) en Beeld en Geluid (Hilversum) toe aan de lijst. In Den Helder vind je het Marinemuseum, de stad heeft een belangrijke haven voor de Nederlandse Koninklijke Marine. Het museum is niet alleen van binnen interessant, het huist in een heel bijzonder pand.

Beleef de geschiedenis in de Museumboerderij West Frisia, waar alles nog zo is als toen men er woonde en werkte. Kasteelliefhebber? In Medemblik vind je het Radbout Kasteel, in Muiden het Muiderslot.

In Amsterdam vind je twee bijzondere theaters: het oude circus Carré en de bioscoop Tuschinski. Deze bouwwerken zijn zonder voorstelling prachtig, al zijn ze niet altijd vrij te bezoeken. Je kunt een bezoek aan het museum Singer Laren combineren met een theatervoorstelling in hetzelfde pand!

Eten & drinkenWaar kan ik in Noord-Holland eten?

Noord-Holland: walhalla voor kaasliefhebbers


Kaasliefhebbers opgelet, in deze provincie eet je de beste kazen. Voor de Edammer Kaas die al sinds de 14e eeuw worden gemaakt, moet je uiteraard naar Edam. Deze handzame kaasjes worden van 'zoete' melk gemaakt. Je vindt deze Edammer kaas overigens ook in andere Noord-Hollandse plaatsen. Niet genoeg kaas gehad? In Alkmaar serveren ze kaassoep.

Natuurlijk is een goed stuk vis niet weg in Noord-Holland. Een vers harinkje of portie kibbeling kom je in elke stad en elk dorp op de meest onverwachte hoeken van straten tegen. Wanneer je op zoek bent naar iets avontuurlijkers, kun je op jacht gaan naar de pijlinktvis. Deze vis zwemt steeds vaker in de Noordzee, waardoor je 'm heerlijk vers eet.

Noord-Holland barst van de brouwerijen. Je drinkt een lokale biertje waar een goede bitterbal of andere snack bij geserveerd wordt. Voor de ultieme beleving ga je de Jopenkerk in Haarlem. En sla natuurlijk wat speciaalbiertjes in voor bij je vakantiehuis in Noord Holland.

Uitstapjes met kinderenWat kan ik met kinderen in Noord-Holland beleven?

Speels leren tijdens de vakantie


Huur je vakantiewoning in Noord Holland in de buurt van het strand en de kinderen zijn de hele vakantie zoet. Struinen tussen de duinen, zandkastelen bouwen of de energie kwijt in één van de vele speeltuinen. Maak samen een wandeling door de bossen met één van de speciale wandeltochten voor kinderen om zo samen de natuur te ontdekken.

Op regenachtige dagen kun je terecht bij één van de vele overdekte speelparadijzen. Ook wat musea voor kinderen betreft is er veel te doen. Denk aan zelf wetenschappelijke experimenten uitvoeren in Nemo in Amsterdam, op de foto met beroemdheden in Madame Tussauds of ontdek de media in Beeld en Geluid in Hilversum.

Bezienswaardigheden en activiteitenWat moet je in Noord-Holland gedaan hebben?

Strandwandelingen en stedentripts


Of je nu gaat voor de talloze musea en bezienswaardigheden, de natuur in wil of gek bent op het ontdekken van nieuwe steden en plaatsen, met je vakantiehuis in Noord-Holland zit je sowieso gebakken. Maak een uitstapje naar waddeneiland Texel, doe onderweg marinestad mét het Marinemuseum Texel nog even aan. Ontdek toffe boetieken en restaurant in het Gooi of hang de toerist uit in Amsterdam of Haarlem.

Je maakt de mooiste wandelingen over het strand, ideaal als de hond mee is op vakantie in Noord-Holland. De mooiste wandelingen maak je in de nationale parken Zuid Kennemerland en Duinen van Texel. Ook trek je met gemak de bosrijke gebieden rondom Haarlem of Hilversum in. Ga gerust langs bij één van de gezellige cafés die je onderweg tegenkomt.

Eén van de hoogtepunten tijdens je vakantie in Noord-Holland is de Zaanse Schans, waar de geschiedenis tot leven komt met oude, nog bewoonde houten huizen en molens. Bezoek in het voorjaar de bollenvelden om de tulpen in vol ornaat te zien staan. De kleuren vliegen je tegemoet. Je bent niet echt in Noord-Holland geweest als je deze pracht en praal niet hebt aanschouwd.

Wist je dit al?

Wist je dit al?
 • Niet Amsterdam maar Haarlem is de hoofdstad van deze provincie. Amsterdam is natuurlijk wel de hoofdstad van Nederland
 • Noord-Holland bestaat voor het grootste gedeelte uit een schiereiland
 • In Noord-Holland vind je nog twee kastelen die intact zijn én die je kunt bezoeken