Hoe kom ik naar Harz?
Rijden naar een vakantie dicht bij huis
De Harz is een middelgebergte midden in Duitsland. Het valt onder de deelstaten
Nedersaksen,
Saksen-Anhalt en Türingen. Vanuit Utrecht is het een kleine 500 kilometer rijden naar je vakantiehuis in de Harz. Houd rekening met een rit van gemiddeld zes uur. Met het openbaar vervoer ben je er in zo'n zeven tot acht uur.
Hoe is het weer in de Harz?
Mild weer met soms wat regen
Het klimaat in de Harz kan soms onvoorspelbaar zijn. Temperaturen zijn door het jaar heen vergelijkbaar met die in Nederland, maar liggen een aantal graden lager. Er valt doorgaans flink wat regen, maar in de zomer zijn deze buien vaak kort. In het oosten is het land wat vlakker. Hier is het vaker droog en zonniger.
Waar kan ik in de Harz eten?
Stevige maaltijden om de maag te vullen
Vroeger speelde de mijnbouw een belangrijke rol in de Harz. Daarom was het belangrijk dat maaltijden goed vulden. Dit zie je nog steeds terug in de hedendaagse keuken. Er wordt bijvoorbeeld veel boerenkool met spekjes en worst gegeten. Deze worst kan zomaar eens een 'Schmorwurst' zijn, die is bereid met komijn. Maar ook veel andere soorten worst kun je proeven. Ze vormen met gekookte of gebakken aardappelen een veel gebruikt ingrediënt. Daarnaast worden er veel maaltijdsoepen en stoofpotten geserveerd met kool en vlees.
Ook wild wordt veel gegeten in deze regio. Je zult het vaak tegenkomen in restaurants. Wil je zelf eens een borrel serveren in je vakantiewoning in de Harz? Dan mag een stukje Harzer Käse bijna niet ontbreken. Dit kaasje heeft een vrij sterke smaak en is heel populair in de regio. Je kan er een Schierker Feuerstein bij serveren, een lokaal kruidenlikeur.
Wat kan ik met kinderen in de Harz beleven?
Met een stoomtrein de berg op
De Harz is een fantastisch gebied om naartoe te gaan met kinderen. Vanuit Nederland kan je in een kleine zes uur naar je vakantiewoning in de Harz rijden. Daarnaast is het gebergte in de Harz niet al te steil. Je kunt dus heerlijk met de kinderen wandelen in de omgeving.
Wat vaak als hoogtepunt gezien wordt is de oude stoomtrein die vanuit
Wernigerode naar de top van de Brocken rijdt. Een tocht van een aantal uur waarbij je in een stoomtrein zit uit de vorige eeuw. In Wernigerode zijn ook veel historische bezienswaardigheden te vinden.
Ook leuk om te doen met kinderen: grotten bezoeken. Bij
Elbingerode vind je de Baumanns-grot. Dit is er slechts een van de vele grotten die er te vinden zijn in de Harz.
Bezienswaardigheden en activiteiten
Wat moet je in de Harz gedaan hebben?
Wandelen door natuurgebieden en historische vakwerkdorpen
Ga je speciaal voor een
vakantie in de bergen naar de Harz toe? Dan kun je het beste in het westen verblijven. De bergen in de Oberharz zijn namelijk flink hoger dan in de Unterharz in het oosten. Je kunt hier geweldig wandelen. Er liggen duizenden kilometer aan wandelpaden door de Harz heen. De Harzer-Hexen-Stieg is een wandelroute van maar liefst 100 kilometer die je over meerdere dagen kunt afleggen. Het oosten van de Harz leent zich bij uitstek voor een
vakantie met de hond.
Je zult in de Harz ook veel vakwerkstadjes en -dorpen tegenkomen. In Quedlinburg staan ruim duizend vakwerkhuizen die gebouwd zijn in een periode van ruim vijfhonderd jaar. Zelfs het oudste vakwerkhuis van heel Duitsland is hier te vinden.
Braunlage ligt aan de rand van het Nationaal Park Harz. In deze omgeving kun je in de winter skiën. In de zomer kun je ook de skilift pakken om uit te kijken over de omgeving.
In Rammelsberg vind je een mijnbouwmuseum. Je kunt hier in een oude mijn afdalen die sinds 1992 op de UNESCO-Werelderfgoedlijst staat. In deze mijn is meer dan duizend jaar lang erts gedolven.